06.12.2013

Kulinarny Podbój Cieszyna

Niebawem miastem wstrząśnie kulinarna rewolucja! Już teraz zadajemy sobie pytanie, czy okaże się słodka, czy też piekielna? Na to pytanie odpowiemy na etapie rywalizacji przy kuchennym stole, podczas której poznamy kulinarny gust cieszyńskich uczniów.
„Kulinarny Podbój Cieszyna” – pod taką nazwą rozgrywał się będzie konkurs poświęcony sztuce gotowania. Jest on adresowany do wszystkich uczniów  szkół ponadgimnazjalnych, mieszczących się na terenie miasta Cieszyn.

Konkurs o zakresie i tematyce gastronomicznej pozwala rozwijać szereg umiejętności, w szczególności osób wkraczających w dorosłe życie. Jest on swoistą okazją do kultywowania i pogłębiania wiedzy o śląskiej tradycji kulinarnej, a także doskonalenia zdolności kulinarnych.
„Gotowanie jest piękną sztuką, dzięki której możemy dostarczać zmysłom wielu intrygujących doznań. Danie przyrządzone z sercem potrafi zdziałać cuda na wielu płaszczyznach życia. Wspólne gotowanie integruje, zbliża, kształtuje pozytywną i uczciwą rywalizację. Zależy nam, by uczniowie dostrzegli pełen potencjał kulinarny, by dzięki temu konkursowi wzrosła świadomość w zakresie wykorzystania zdrowych i regionalnych produktów. W końcu spożywanie posiłków nie powinno być postrzegane  jako niezbędny sposób do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz jako forma czerpania przyjemności z życia. Pragniemy także zachęcić młodzież do kreatywnego rozwijania własnych umiejętności, które w przyszłości mogą zagwarantować sukces osobisty oraz zawodowy” – mówi właściciel Restauracji Pod Królem Polskim Ireneusz Heller.

Uczestnikom konkursu  z pewnością przyda się chęć do działania, odrobina doświadczenia, szczypta wyobraźni i nieco odwagi, by swoimi pomysłami zachwycić Jury konkursowe oraz internautów, którzy będą mieli możliwość oddania głosu na najlepszą drużynę. Każde danie zostanie w pierwszej kolejności poddane opinii Jury, które weźmie pod uwagę wykorzystanie produktów regionalnych, pomysłowości i kreatywność przepisu, uzasadnienie wyboru produktów i potraw, walory smakowe potraw, a także sposób prezentacji potrawy. Każde danie przygotowane przez uczestników zostanie zaprezentowane internautom za pomocą zdjęć, opisu oraz ocen jurorskich.

Trzy najlepsze drużyny, wezmą udział w wielkim finale konkursu. Najlepsza drużyna zdobędzie mistrzowski tytuł oraz cenne nagrody dla całej klasy, min. nagrodę pieniężną w wysokości 1500 zł bony podarunkowe na pizzę… Zwycięskie menu, które podbije serca Jury  zostanie włączone do karty dań restauracji. Oczywiście pozostałe zespoły, które znajdą się na podium również otrzymają atrakcyjne wyróżnienia i podarunki.
Uczestnicy konkursu nie będą ponosić żadnych kosztów organizacyjnych. Organizator zapewnia dostarczenie produktów na potrzeby przygotowania dań konkursowych.

Rywalizacja konkursowa będzie przebiegała w kilku etapach. Zgłoszenia do pierwszego etapu przyjmowane będą do dnia 6 grudnia 2013.
Szczegółowe informacje, formularz zgłoszeniowy oraz regulamin dostępne są na stronie konkursowej: www.podbojcieszyna.pl
Informacje można także uzyskać poprzez kontakt e-mailowy telefoniczny, lub odwiedzając Restaurację Pod Królem Polskim.


Wróć